Разходки Рим

Древен Рим и Рим на императорите

     Нека да започнем със  Сан Клементе, църквата, която ни позволява, слизайки само няколко стъпала в подземията да усетим двадесет вековна история, разглеждайки важно светилище на бог Митра, както и мястото където се намират мощите на Св.Кирил. В близост се намира Колизеумът, символ на величието и непобедимостта на Caput Mundi. Най-голямата и най-добре запазената древна арка, Арката на Константин, издигната през 315 г.н.е по случай десет години от властването на императора и в памет на победата му над Масенций. Ще продължим към сърцето на Рим или Римския форум, мястото където се е водил политическият, обществен и административен живот на древния град. Ще се изкачим на Капитолия, или религиозното средище на Рим, най-малкият от седемте хълма.

Ще посетим най-древното място на града: Палатинския хълм, там където според легендата се е намирала пещерата, в която вълчицата е кърмила Ромул и Рем и там където римските императори са строели разкошните си резиденции. Ще продължим нашата разходка по улицата на Императорските форуми , за да се възхитим на Форумите постоени от Цезар, Август, Нерва и Траян, чиято колона, достигнала до нас почти непокътната, представлява изящен шедьовър на римското изкуство. 

Християнски Рим

     Ще разгледаме  трите папски базилики: Сан Паоло отвъд стените (San Paolo fuori le mura), втората по големина след Св. Петър,където според легендата е погребан Св. Павел; Св. Йоан на Латерано (San Giovanni in Laterano), “Майка и начело на всички църкви” както гласи надписа на фасадата, или първата „официална” църква, която император Константин лично помага да бъде построена; Санта Мария Маджоре (Santa Maria Maggiore), най-голямата църква посветена на Дева Мария, където в сребърна урна се съхраняват реликви от люлката на Христос от Витлеем.

Ренесансов Рим

   По стъпките на Микеланджело, Рафаел и Караваджо. Ще посетим базиликата Сан Пиетро ин винколи, където се пази произведението, което и до сега се счита върховно постижение на световната скулптура: Моисей, изваян през 1515. Дворецът Фарнезе , понастоящем седалище на посолството на Франция.

Църквата Санта Мария дел Пополо където Рафаел е работил за банкера Агостино Киджи, построявайки семейната капела. Сан Луиджи деи Франчези (църквата на французите) ще ни даде възможност да се възхитим на таланта на друг голям художник Караваджо.

Бароков Рим

    Разходката включва посещение на най-очарователните площади и фонтани на Рим като площад Испания, известен като най-елегантния в града, най-впечатляващия фонтан Треви, обвит в легендата за хвърлената монета, което осигурява връщане във Вечния град. Ще пресечем площад Колона, на който се намира една от най-важните правителствени сгради – дворецът Киджи Преминавайки през съседния площад Монтечиторио ще се озовем на площад Ротонда където, въпреки тематичното отклонение, не можем да пропуснем да посетим един от най-важните и най-добре запазени древни монументи на Рим Пантеона.

Трастевере

    Най-старият народен римски квартал, чиито жители се считат за „истинските римляни” ще ни предложи романтично преживяване из тесните му улички. Ще посетим църквата Санта Мария ин Трастевере и Сан Кризогоно, една от древните титулярни църкви, както и "Големия фонтан", шедьовър от 17 в. Ще посетим остров Тиберина, с формата на кораб, единственият остров в градската част на река Тибър.