Ватикана

Базиликата Св.Петър

    От векове наред Базиликата Св.Петър е център на християнството. Често е описвана като най-голямата църква в света. Тя е притегателен център за милиони католици, идващи на поклонение на мястото където според традицията е разпънат на кръст и погребан първият апостол - Св.Петър. Но не само внушителните размери правят това място наистина специално, а също и безценните произведения на изкуството и тайните съкровища, които се съхраняват там.

Ватикански музеи

 

„Тези, които не са видели Сикстинската капела не могат да си дадат сметка на какво е способен един единствен човек“. Така възкликва Гьоте когато за първи път се докосва до шедьовъра на Микеланджело във Ватиканските музеи. Ще разберем как този гений, който изрисува тавана на Сикстинската капела когато е само на 30 години, успява да предизвиква удивлението на посетителите и до сега.

Освен това най-известно творение на Микеланджело , ще разгледаме и апартаментите на папа Юлий II, известни като стаите на Рафаел, изрисувани от другият титан на италианския Ренесанс Рафаел Санций.

Неусетно ще ви въведа в трескавата ренесансова атмосфера от 16 век, която се е усещала  по коридорите на Ватикана. Ще се запознаем с интригите, в които са се замесвали художниците, ще научим повече за техните съдби, за техните неосъществени проекти, за жертвите, които са понасяли, за да превърнат местата, по които ще имаме щастието да се разходим в ненадминати шедьоври.

От богатата колекция на Ватиканските музеи не можем да пропуснем и Двора на Шишарката от началото на 16 век, Осмоъгълния двор с колекцията от антични статуи, сред които Лаокоонт, Кръглата зала, с внушителния Херкулес, Залата на свещниците, с изящните произведения на изкуството, украсявали вилите на римската аристокрация, Галерията на стенните килими и пищната Галерия на Географските карти.