Римски Разходки

Колизеум, Римски форуми и Палатински хълм

  

   Какво би бил Рим без неговия символ, величествения Колизеум или както римляните са го познавали, Амфитеатърът на Флавиите? Внушителната сграда е строена през I век и то само за десет години, за да се превърне в най-големия комплекс за забавления, който е съществувал на територията на Римската империя. Можете ли да чуете виковете на седемдесетте хиляди посетители, които са изпълвали трибуните на Колизеума, можете ли да усетите напрежението и  адреналина , които биещите се гладиатори са излъчвали или ужаса на осъдените на смърт, хвърляни на освирепели животни, които да ги разкъсат?

  Разходката ще продължи с Римските форуми, или центъра на Древния град. Римските форуми са най-предизвикателният от археологична гледна точка район на Рим. Исторически пластове са се наслагвали през вековете, за да се получи една сложна, но безкрайно интересна за разгадаване плетеница от улици, площади, храмове, базилики и обществени места.

 

  Ще научите повече за римската архитектура, за триумфалните шествия, за религиозните традиции и обичаи, които в някои случаи се запазват и до сега.

 

  Един от легендарните седем хълма на Рим, Палатинският, се отличава по важност: точно там историци и археолози поставят създаването на града преди повече от 2000 години. Все още са запазени останките от първото селище, състоящо се от няколко колиби, някога, заобиколени от крепостни стени, известни като Roma quadrata. Ще разкажем за някой от осемдесетте императори, чиито помпозни дворци са се издигали именно на хълма Палатин.

  

Християнски Рим

   Тази обиколка ще ни позволи да стигнем  назад във времето на първите християни и мъченици.

   Далече от масовия туризъм, ще изминем пътя извървян от хилядите поклонници през вековете, които са търсели спасение във вярата.

   Църквите, които ви предлагам да посетим ще ви заредят с онази силна духовна енергия , която често изгубваме покрай напрегнатото ни ежедневие. Ще притихнем в спокойната и величествена атмосфера на Св.Павел извън стените, една от четирите папски базилики.  Ще се запознаем с житието на светеца, убит през 67 г от н.е. на мястото, на което сега се издига църквата. Св. Павел извън стените е опожарявана и разрушавана многократно, но винаги е възстановявана -ще се насладим на невероятната мозайка от 13 век, с внушителни размери 24 на 12 метра. Ще се поклоним пред мощите на Св.Павел както и пред веригата, с която римския войник го е оковал по време на неговото пленничество. Ще имаме възможността и да се потопим в уникалната атмосфера на вътрешния двор от 13 век, чиято украса от фини мраморни колони и мозайки ще ви плени.

   Св. Джовани ин Латерано, или „Майката на всички църкви в града и по света“ е друго важно място в Рим за християнските общности. Малко известно е, че в същност това е първият християнски храм в Рим, построен по заръка на император Константин, след като той самия обявява християнството за официална религия на империята през IV век.

Пет пъти възстановявана след пожари, земетресения и разграбвания, Базиликата ще ни се представи с нейната елегантна, барокова  архитектура от 17 век. Ще бъдем силно впечатлени от изящните бронзови порти от 85 година от н.е., пренесени от сградата на Сената на Римските форуми.

   Ще посетим и параклиса на Свещените стълби, или там където поклонниците изкачват на колене 28-тте мраморни стъпала, които Исус Христос изкачва в двореца на Пилат, за да бъде съден. Според легендата Св.Елена е тази , която ги донася от Йерусалим в Рим. А стълбите водят до Sancta Sanctorum, където се съхраняват най-свещените реликви като например икона с образа на Исус Христос, нерисувана от човешката ръка.

 

 

Подземен Рим

   Едно необичайно и много интересно пътешествия в дълбините на Вечния град, под неговата повърхност ще разберем колко много исторически пластове се крият под сградите на съвременния град.

   Базиликата Сан Клементе, за нас българите важна заради това че там е погребан Св.Кирил, е построена на три нива. Влиза се от нивото от XII век, под което през 1854 монах от ордена на Св. Доминик открива още една църква просъществувала между IV и XII. Но няма да спрем до тук! Ще продължим да изследваме подземията на тази интересна църква стигайки до нивото на Рим от първи век където ще се озовем в нещо като жилищен блок за бедни хора.

   А римските домове на хълма Целий по подобен начин ще ни разкрият сгради от различни епохи, които поради земетресения или пожари са били изоставени и са послужили като основа за построяването на по-модерните. Ще се насладим на стенописи от IV век, които украсяват някои от сградите.

Бароков Рим

    Разходката включва посещение на най-очарователните площади и фонтани на Рим като площад Испания, известен като най-елегантния в града, най-впечатляващия фонтан Треви, обвит в легендата за хвърлената монета, което осигурява връщане във Вечния град. Ще пресечем площад Колона, на който се намира една от най-важните правителствени сгради – дворецът Киджи Преминавайки през съседния площад Монтечиторио ще се озовем на площад Ротонда където, въпреки тематичното отклонение, не можем да пропуснем да посетим един от най-важните и най-добре запазени древни монументи на Рим Пантеона.

Трастевере

    Най-старият народен римски квартал, чиито жители се считат за „истинските римляни” ще ни предложи романтично преживяване из тесните му улички. Ще посетим църквата Санта Мария ин Трастевере и Сан Кризогоно, една от древните титулярни църкви, както и "Големия фонтан", шедьовър от 17 в. Ще посетим остров Тиберина, с формата на кораб, единственият остров в градската част на река Тибър.