Около Рим

Вила Д'Есте

     Вилата е поискана от кардинал Иполито Д’Есте и е построена през 1550 г. Освен с художествената си стойност е известна най-вече с градината си в италиански стил, която е осеяна с многобройни фонтани, шадравани и водни игри, които ще ни пренесат в епохата на богатия кардинал. Красивата градина е изпълнена с редки видове дървета и растения, някои от които засадени в далечния 17 век.

 

Вила Адриана

     Това е резиденцията, която император Адриан построява за себе си между 118 и 138 г. от н.е. Намира се на 25 км от Рим и представлява огромен архитектурен комплекс, чието многообразие и оригиналност остават ненадминати и до днес. Вилата се простира на площ от 80 хектара (за сравнение това е територия по-голяма от Помпей) и е едно от най-ярките доказателства за изключителните строителни умения на древните римляните.  

Остия Антика

       „Устата”  е значението на думата Остия на латински. Това селище е било пристанището на древния Рим. Сега представлява изключително важна археологическа зона където могат да се посетят много добре съхранени цели квартали от римско време, както и изящни стенописи и изключително красиви мозайки. 

Палестрина

     В това живописно градче, сгушено в околностите на Рим, ще посетим внушителното светилище на Фортуна Примигения, находка от 83 година пр.н.е, която по археологическа стойност няма равна в целия Средиземноморски басейн, като надминава дори и важността на Колизеума. Националният археологически музей, разположен в двореца Барберини, съдържа известните надгробни камъни във формата на шишарка и изключително красива мозайка, една от най-големите запазени, представяща пейзажи от устието на р. Нил.