Около Рим

Тиволи

  

  В това малко градче, разположено на около 25 км от Рим можем да усетим спокойната и неподправена атмосфера на римската провинция. В него се намират две забележителни вили, и двете част от списъка на ЮНЕСКО за световното културно-историческо наследство.

 

  Едната е тази, която построява император Адриан през II  век от н.е. и която впечатлява не само с огромната площ, която заема 800 000 кв.м, но и със забележителни архитектурни решения. Ще разгледаме египетския кът, място което е напомняло на Египет, с изкуствено езеро както и храм посветен на египетски божества. Ще разкажем за личните покои на този забележителен  император, които са заградени с изкуствен воден канал, което му е позволявало да се уединява, необезпокояван от никого.

 

  Другата Вила Д‘Есте е от по-„модерна“ епоха,  XVI век. Тогава, кардинал Д‘Есте, син на Лукреция Борджия и херцога на Ферара, след като няколко пъти не е избран за папа, решава да се оттегли в градчето Тиволи  и да се захване с осъществяването на един грандиозен проект. А именно, да превърне един тесен и неуютен Бенедиктински манастир в луксозна вила, по подобие на тези, в които са живели римските императори. Кардиналът не жали усилия и средства: ангажира талантливия неаполитански архитект Пиро Лигорио, който изучава с подробности древната Вила Адриана, привлича най-известните тогава художници и майстори, които да изрисуват стените, както и инженери, които да построят изключително сложната водопроводна система.

  Вила Д'Есте, чрез водата, която преминава през стотиците й шадравани, водоскоци, водни канали, ще ви позволи да се отърсите от ежедневието и да се потопите в успокояващата атмосфера на нейните градини с многовековни дървета.

 

  

Остия Антика

       „Устата”  е значението на думата Остия на латински. Това селище е било пристанището на древния Рим. Сега представлява изключително важна археологическа зона където могат да се посетят много добре съхранени цели квартали от римско време, както и изящни стенописи и изключително красиви мозайки.  

Палестрина

      В това живописно градче, сгушено в околностите на Рим, ще посетим внушителното светилище на Фортуна Примигения, находка от 83 година пр.н.е, която по археологическа стойност няма равна в целия Средиземноморски басейн, като надминава дори и важността на Колизеума. Националният археологически музей, разположен в двореца Барберини, съдържа известните надгробни камъни във формата на шишарка и изключително красива мозайка, една от най-големите запазени, представяща пейзажи от устието на р. Нил