Музеите на Рим

Капитолийски музей

       Най-стария музей на света, създаден през 1471 чрез даряването от страна на папа Сикст IV на четири много известни бронзови скулптури, сред които символът на Рим Вълчицата. Художествената галерия разполага с ценни произведения на Караваджо, Рубенс, Веронезе, Пиетро да Кортона. В музея се съхранява оригиналната бронзова скулптура, изобразяваща императора-философ Марк Аврелий, която представлява забележително произведение на изкуството на римски майстори от II век. Имайки предвид, че болшинството от експонатите произхождат от Рим, посещението на музея предлага отлична възможност за по-пълното опознаване на Вечния град.  

Галерия Боргезе

     ”Кралицата на частните световни колекции" - така някой беше определил, безспорно, една от най-елегантните галерии в Рим. 

     Считам Галерията Боргезе за перлата на римските забележителности.  В началото на 17 век, едва 26 годишен кардинал Боргезе, вече меценат и любим племенник  на папа Павел V поставя началото на най-богатата за времето си частна колекция от изящни произведения на изкуството. Въпреки многото перипетии, които е търпяла през вековете на нейното съществуване (почти принудителната „продажба“ на 344 експоната на Наполеон, разпродаване на картини от страна на наследниците), колекцията и до сега обхваща картини на най-изтъкнатите художествени школи на Италия между XVI и XVIII век, както и скулптурните шедьоври на най-талантливия творец от епохата на барока Джан Лоренцо Бернини.

    Ще разгадаем заедно заплетената история, която стои зад известната картина на Тициан “Amor sacro e amor profano”. Ще разберем кой е поръчителя на картината, коя е девойката с ангелско лице, изобразена върху нея.

   Ще се докоснем до таланта на Рафаел  чрез картината му „Полагането на Христос в гроба“, зад която стои болката на една майка, Аталанта Бальони, знатна аристократка, която загубва сина си.

   Няма да можем да откъснем поглед от скулптурата на Бернини, която изобразява популярна митологична сцена „ Открадването на Прозерпина“. Владетелят на подземното царство Плутон, е впил пръстите си в плътта на Прозерпина, дъщерята на Геа и с мускулестото си тяло отнася съпротивляващата се девойка в недрата на земята.

   Дълбоко съм убедена, че Галерията Боргезе ще остане едно от най-запомнящите се места, които сте посетили в Рим. Насладата от видяното ще ви държи дълго време след това.   

 

 

 

Вила Джулия

     Ще се потопим в света на Етруските, чиято цивилизация процъфтява от X век пр.н.е и която е асимилирана от римляните към IV век пр.н.е. Колекцията, разположена в една прекрасна ренесансова вила, построена от папа Юлий III, съдържа едни от най-важните свидетелства на тази древна цивилизация, като теракотения Съпружеския саркофаг и Аполон от Вейо.